Den længste animerede tv-serie holder pause for første gang

COVID-19 har sat en stopper for mange ting. Heriblandt finder vi den længste animerede TV-serie. Tv-serien Sazae-san holder pause for første gang i 45 år på grund af Corona-pandemien.

Overgår The Simpsons

Sazae-san har Guiness World Records rekorden for verdens længste animerede serie. Serien blev lanceret i Japan tilbage i oktober 1969, og 2020 blev altså året hvor serien holdt pause for første gang.

Den animerede serie er som nævnt i besiddelse af rekorden som den der har været længst i produktion, og dermed overgår den The Simpsons, som blev lanceret i 1989. Dog skal det nævnes, at det godt kan være The Simpsons er langt bagud Sazae-san, men de kan være stolte af rekorden for den længst kørende tv-serie i amerikansk prime time.

I alt 681 afsnit af The Simpsons er indtil videre produceret. Til sammenligning er der på stående fod produceret 7071 afsnit af Sazae-san. Dog skal det nævnes, at et afsnit af Sazae-san varer ca. seks minutter.

The Simpsons’ har i alt 681 afsnit, ‘Family Guy’ har 348 afsnit, og ‘South Park’ følger lige efter med 307 afsnit.

Til sammenligning har ‘Sazae-san’ produceret intet mindre end 7071 afsnit, som dog hver især kun varer omkring seks minutter. Det svarer til ca. 707 timers spilletid, og det vil sige at det tager dig næsten en måned at se hele serien, hvis du ser den non-stop (men du skal vel også sove på et tidspunkt).

Til sammenligning er der i alt 202,5 timer af The Simpsons. Teknisk set kan The Simpsons stadigvæk nå at hale ind på Sazae-san. Der har været rygter om at The Simpsons stopper, men det afviser en af seriens producenter.

Afbrudt af coronakrisen

Lige nu må millioner af Tv-serier i Japan nøjes med genudsendelser af Sazae-san, da produktionen er blevet afbrudt af verdens coronakrise.

Alt om Sazae-san

Sazae-san er ikke overraskende en animeret TV-udgave af mangategneserien af samme navn. Tegneserien i såvel papirform som i Tv-version handler om kvinden Sazae Fuguta, og hendes liv med familie og venner, i en forstand til Tokyo.

Til at starte med var Sazae Fuguta mere interesseret i at tilbringe tid med sin hest, end at klæde sig fint på i en kimono og lægge make-up for at tiltrække en fremtidig husbond. Hasegawa, som står bag Sazae-san, var altså på forkant med samfundets moderne udvikling, taget i betragtning at mangategneserien blev lanceret i 1946.

Husk på at TV-serien kom på gaden i 1969, men at det hele er baseret på mangategneserien, som kom på gaden i 1946. Den originale udgave af Sazae-san mangategneserien kørte fra 1946 indtil 1974.

Man kan altså sige, at Hasegawa forudså den moderne japanske familie efter Anden Verdenskrig. Sazae Fuguta var en meget frigjort kvinde, og mange af de tidlige historier om Sazae handlede om hvordan hun var “chefen” overfor sin ægtemand.

Dette var det stik modsatte af hendes naboer, som levede efter at mænd skulle være hjemmets leder. Senere blev Sazae til en feminist, og dette førte til mange komiske situationer i lokalsamfundet.

Dette kan lyde meget politisk, og da tegneserien oprindeligt var en del af japanske aviser, blev den da også kritiseret for at være meget venstreorienteret. Men faktisk handlede de fleste af historierne i mangategneserien om dynamik i store familier, og det hele blev præsenteret på en stille og rolig måde.

Faktisk endte den (spoiler alert) sidste tegneserie med at Sazae blev utroligt glad, da hun åbnede et æg til sin ægtemands morgenmad, og hun så to æggeblommer i stedet for en. Det førte til at Katsuo skabte en lille bemærkning om livets små glæder.

For at vende tilbage til nutiden, så kan det måske tænkes, at Sazae-san TV-serien netop er utrolig på baggrund af den nostalgi omkring det traditionelle japanske samfund som den portrætterer. Serien hylder en periode, som var meget mere simpel, før moderne teknologi.

Andre live udgaver

TV-serien er ikke den eneste “live udgave” af TV-serien. I 1955 udførte en radiostation også en form for serie-drama baseret på mangategneserien. Det samme år udkom en live action TV-serie inspireret af Sazae-san, men den levede ikke længe.

I november 1965 startede TBS en drama TV-serie inspireret af mangategneserien, men den holdt også kun to år. I 1969 kom den animerede TV-serie på gaden, og den har som sagt holdt i meget længere end et par år.