Alt om manga

Hvad er manga? Hvilke er de mest populære udgaver af manga? Det er blot to spørgsmål, som vi vil svare på i denne artikel.

Hvad er manga?

Manga er den japanske betegnelse for tegneserier. I Japan dækker det over alle slags tegneserier, mens folk i den vestlige verden bruger ordet “manga” til at beskrive japanske tegneserier. Det vil sige, at i Japan bruges “Manga” til alle slags tegneserier, uanset hvor tegneserien kommer fra. Japanerne bruger også ordet “Comic” som et synonym for tegneserier.

Hvad betyder manga?

Man kan dele ordet Manga op i to kanijier. Først og fremmest er der ‘man’ (漫), som betyder underholdende, formålsløs og ufrivillig. Derefter er der ‘ga’ (画), som betyder “træsnit” og “tegning”. Hvis du ønsker at oversætte Manga direkte fra japansk til dansk, kan det blive til noget i stilen af et “klodset billede”, “en fri skitse” eller en “hurtig skitse”.

Mangagenren er naturligvis ikke kun speciel på grund af navnet. Der er også tale om meget tykke tegneseriehæfter, som skal læses fra højre mod venstre.

Derudover betegnes det som vi kender som bagsiden i Vesten, som den farvede forside i Mangagenren. Under den farvede forside vil du kunne finde et par hundrede sider i sort-hvid, og her udvikler historien sig fra det øverste højre hjørne og ned mod det nederste venstre hjørne.

Manga tegnefilm

Når mangategneserier bliver lavet om til tegnefilm, bliver de kaldt for “anime”. “Anime” er den japanske betegnelse for animation, som også kan oversættes til tegnefilm på dansk.

Men hvordan startede det hele?

Lad os gå helt tilbage til hvornår Manga-tegnefilm opstod. Det siges at være en tradition, som går mere end 1000 år tilbage i historien. Faktisk siges det, at den japanske kunstner Hokusai Katsushika (1760-1849) var den første, som brugte betegnelsen manga. Det vil sige, at mangategneserier lader til at gå mere end 150 år tilbage i historien.

Når det kommer til faderen for den moderne manga tegneseries stilart, er der tale om Tezuka Osamu (1928-1989). Der er endda folk, som går så langt som at kalde ham for “manga no kamisama”, som betyder Mangaens Gud.

Osamu fik debut i 1947 med serien “Shintakarajima”, men han er mest af alt kendt for mangategneserierne “Tetsuwan atomu” (“Astro Boy”) og “Jungle taitei” (“Kimba the White Lion”). Mellem 1945 og hans død siges det at Osamu producerede mere end 700 værker, med i alt 170.000 sider.

Hvilke er de bedst sælgende mangaer?

One Piece af Eiichiro Oda er den bedst sælgende manga til dags dato. Serien blev lanceret i 1997 og der er 96 volumener indtil dags dato. Det anslås at serien har solgt tæt på 475 millioner over hele verden.

Dragon Ball af Akira Toriyama er nummer to på listen over bedst sælgende mangaer. Serien var i produktion i perioden mellem 1984 og 1995, og der er i alt 42 volumener i serien. Det antages at der er blevet solgt et sted mellem 250 og 300 millioner udgaver af Dragon Ball.

Du kender måske Dragon Ball, da det er en af de mest populære filmatiserede mangaer, som er blevet gjort til en anime, som vi skrev tidligere i denne artikel.

Måske bliver Dragon Ball på et tidspunkt overhalet på andenpladsen over de bedst sælgende mangaer. På tredjepladsen finder vi Golgo 13 af Takao Saito, som fortsat produceres. Golgo 13 blev lanceret helt tilbage i 1968 og der er tæt på 200 volumener. Det anslås at der er blevet solgt 280 millioner udgaver af Golgo 13 indtil dags dato.

Taget i betragtning, at denne manga stadig produceres, hvilket betyder at der kommer stadig flere volumener, er det nærmest kun et spørgsmål om tid, før Dragon Ball vil blive overhalet på andenpladsen over de bedst sælgende mangaer.

Det kan også være at Case Closed af Gosho Aoyama kommer til at overhale henholdsvis Dragon Ball på andenpladsen og Golgo 13 på tredjepladsen. Den populære mangategneserie har indtil nu solgt 230 millioner kopier, og den er også fortsat i produktion.