Vi glæder os alle sammen til d. 21 marts, hvor Studio Ghiblis Oppe på valmuebakken kommer i biografferne, men hvorfor dog vente så længe?
Der er nemlig to forpremierer lige rundt om hjørnet (Se længere nede for mere information)!

Animations filmen Oppe på valmuebakken hedder originalt Kokuriko-zaka Kara og udkom i 2011. Den er dog først kommet til Danmark i dette år, og for at I kan glæde jer endnu mere til filmen, kommer der en lille anmeldelse af den her.

Oppe på valmuebakken
Filmen handler om den 16 årige pige Umi Matsuzaki, som går i den lokale skole; Isogo High School. Eftersom at Umi’s mor studerer udenlands, administrer Umi deres pensionat, som ligger med udsigt til Yokohamas kyst.
Hver dag hejser Umi to signalflag op i deres flagstang som minde til hendes far, der døde i Korea krigene, og som en hilsen til skibene, med ordene “Jeg beder for en sikker rejse”.
En dag kommer der et digt i skoleavisen tilegnet hende, som hejser flagene hver dag, hvilket leder til at Umi møder Shun Kazama. Shun beder Umi om at hjælpe i demonstrationen mod at få deres smukke, gamle klubhus revet ned via et “moderniserings” projekt.
Igennem dette sammenhold blomstrer der sig et helt specielt venskab mellem Umi og Shun, eller måske endda mere?
Men lige som Umi tror, at deres venskab ikke kan blive bedre og fortæller om sin far, bliver Shun pludselig kold og afvigende overfor Umi, hvad kan hun dog gøre ved det?

Bedøm din Ghibli!
At anmelde en Studio Ghibli film, bliver sjældent negativt, da de kan skabe det ene mesterværk efter det andet, men når instruktøren ikke hedder “Hayao Miyazaki” er filmen så ligeså god?
Filmen Oppe på valmuebakken er denne gang ikke blevet instrueret af Hayao Miyazaki (Samme instruktør for f.eks. Chihiro og Heksene, Det Levende Slot, Min nabo Totoro), men af hans søn Goro Miyazaki som først kom ud med filmen Legenden om Jordhavet.
Der er ikke stor forskel fra far til søn i dag, hvad film angår, men der har været en stor udvikling inde for Goro’s talent efter han skabte Legenden om Jordhavet – historien var svær at forstå og scenariet ikke så godt igen, så mine forventninger til Oppe på valmuebakken var ikke ligeså høje som, hvis der havde stået Hayao på plakaten. Dog blev jeg glædeligt og positivt overrasket, men det kunne jo have sagt sig selv, da han har haft 5 år at løbe på.

Plot og historie mæssigt er Goro ikke helt på samme niveau som Hayao, da han lige mangler det “lidt ekstra” – spørg mig dog ikke, hvad det ekstra er, men når man ligger filmen op mod Hayaos, vinder Hayaos altså lige med en tand af det “lidt ekstra”. Umiddelbart kan det have at gøre med Hayaos fantastiske måde til at blande det helt normale hverdagsliv sammen med noget magisk, hvoraf Oppe på valmuebakken ikke har noget magisk indblandet – det tætteste på noget “magisk” er følelsen af morskab, særhed, fascination og skønhed som det gamle klubhus giver fra sig, da vi ser indenfor for første gang. Meget dejlig scene forresten.
Det vil altså sige, at denne film er 100% en slice of life af den interessante ende, vel og mærket.

Tilgengæld er filmen god scenarie mæssig. Det var genialt at vise skiltet med Olympiaden, hvoraf der står 1964 på, hvilket er med til at fortælle os, at vi befinder os i Yokohama i et årstal af 1963, der er dog flere hints, såsom en kendt sang, der bliver spillet. Der er også god balance mellem scener, da der er en variation mellem glade scener og de hjerteskærende. Dog må jeg indrømme at scenen med Umis fars død ikke føltes helt nødvendig, men det var tilgengæld en god overgang.

Musikken er som altid fantastisk, og der bliver skabt fantastiske stemninger med den. Jeg nød den til det fuldeste og frydede mig over nogle af de klassiske elementer, der var kommet ind. Tilgengæld brød jeg mig ikke om inspektørens stemme. Den var en smule creepy – dyb, hæs og mørk, når man tænker på, at han egentlig var en flink mand.

Stilarts mæssig er der jo ikke noget at græde over. Studio Ghiblis stil er smuk og klassisk, samt farverne er flotte og klare. I denne film kommer der oveni købet et lille stilskift i Umis drøm, hvilket var skitserende og meget charmerende. Det er en smart ting at bruge en anden stil, for at insinuere at vi har med en drøm at gøre.

Karaktererne er realistisk byggede op, og vi forstår fuldt ud måden de interagerer med hinanden på. Når vores karakterer oplevede de friske glade dage, og alle smilede, kunne man næsten ikke lade være med også at have et smil på læben, fordi scenen blev så hyggelig. Det var også dejligt med en karakter der kontrastere vores hovedpersoner, hvilket i dette tilfælde var Shuns ven Shirō Mizunuma, som også gjorde de fleste ting mere underholdende.

Alt i alt ville det være synd og skam, hvis man ikke gik ind og så denne Studio Ghibli film, selvom den ikke har det “magiske” element med sig. Det er en rar og smuk film, og ikke mindst kan man se en udvikling i Goros arbejde. Samt det er værd at finde ud af, hvordan denne film kan ende.

“Easter eggs”
– I filmen ser vi faktisk Umis søskende og bedstemor se den kendte sang “Ue o Muite Arukō” (I Shall Walk Looking Up) sunget af Kyu Sakamoto i TV’et, selvom sangen var fra 1961, blev den først kendt og populær i Amerika 1963, hvilket er den udsendelse de ser.
– På siden af en færge ser vi et skilt, hvor der står “Ghibli” på – måske færgens navn.
– Selve historien er baseret på en manga ved samme navn, som er tegnet af Chizuru Takahashi og skrevet af Tetsurō Sayama.
– Filmen vandt i år 2012 “Japan Academy Prize for Animation of the Year”.

 

Skal du til forpremieren?!
Der kommer nu hele to forpremierer på “Oppe på valmuebakken” her inde i Grand Teatret i København lørdag d. 16.marts og søndag d. 17.marts, begge dage kl. 10.

Billetprisen bliver billigere end normalpris, nemlig kun 50 kr. pr. person. Billetterne kan bestilles ved at ringe til Grand på 33 15 16 11, eller ved at bruge disse links:

Køb billetter lørdag d. 16.marts kl. 10:
http://var.ebillet.dk/simple/buy.listtt.aspx?act=Buy&refno=255832&orgno=108&sysno=3

Alternativt kan billetter reserveres til lørdag d.16.marts, og skal hentes senest dagen før, altså fredag d. 15.marts:
http://var.ebillet.dk/simple/buy.listtt.aspx?act=Reserve&refno=255832&orgno=108&sysno=3

Den ekstra forpremiere søndag d. 17.marts kl.10 sker fordi interessen for den oprindelige forpremiere d. 16 kl. 10 allerede er ganske stor.

Linket til at købe billetter for søndag er her:
http://var.ebillet.dk/simple/buy.listtt.aspx?act=Buy&refno=256284&orgno=108&sysno=3

Alternativt kan billetter stadig reserveres og hentes senest en dag før, dvs. lørdag d. 16.marts:
http://var.ebillet.dk/simple/buy.listtt.aspx?act=Reserve&refno=256284&orgno=108&sysno=3

 

Konkurrencen om fribilletter!
For at det bliver endnu bedre, afholder Comic Party en konkurrence, hvor vi trækker lod om 5 x 2 fribilletter, blandt alle som kan svare på 3 spørgsmål!

De 3 spørgsmål lyder således:

– Hvem har instrueret filmen, og hvad har personen ellers instrueret?

– Hvilken kendt sang fra 1961 bliver vist i et TV i filmen?

– Hvad demonstrer Umi, Shun og de andre unge imod?

For at deltage, skal du indsende svarene til trieu@comicparty.dk, hvor mailen skal mærkes “att: ghibli”, senest den 18 marts!

Skriv et svar